OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vintertid på OFA-anlegget

Ute på anlegget, i minusgrader og all slags vintervær, står to store tanker fulle av iskaldt elvevann. Å ta en dukkert her hadde nok fått nakkehårene til å reise seg for de fleste mennesker, men ikke alle dyr er like frosne av seg. For i disse karene svømmer det ørret!

20. desember 2019

Ingen av disse skal på middagsbordet i romjula i år heldigvis. For det er de litt for små til. Per nå bikker de snart ett år siden klekking, og når tiden endelig blir inne for å bli satt ut i sitt naturlige hjem i Marka vil de ha omlag to sommere bak seg. Inntil da mater vi dem, holder tankene deres rene og sørger for at de får en fin og trygg vinter.

Ved hjelp av en stråle med vann fra det 7 graders varme grunnvannet holdes karene mer eller mindre fritt for is gjennom vintersesongen, men hvis gradene faller kjapt må man ut og fjerne isen for hånd. Ørret er godt kjent for å gjøre vak, og dette kan føre til at de strander på isflakene. Vi trenger selvfølgelig også tilgang til vannet for å fôre dem, selv om de ikke er storspiste når det er så kaldt som nå.

For som vekselvarme dyr holder ørreten omtrent samme temperatur som miljøet rundt, og ved lav temperatur senkes metabolismen og aktiviteten til fisken. Hvor vi må bruke mer energi i kaldt vær for å holde kroppstemperaturen på behagelige ~37 grader, ender altså ørreten opp med å rett og slett bruke mindre energi i stedet.

De fryser altså ikke i karene, men de blir sløve og appetitten er på et bunnpunkt. Ørreten har nok ikke lyst på et skikkelig etegilde når julen ringes inn. Men litt mat skal de få, to ganger i døgnet, i mens de venter på varmere årstider og tiden for utsett. Hvis fiskelykken klaffer, vil det kanskje være deg som drar opp en av disse fiskene en gang i fremtiden.

Del denne saken