Tilbakeblikk på sommeren i OFA-land

Sommeren er over, og den friske høstlufta gjør seg mer og mer kjent. Vi går nå inn i en litt annerledes hverdag, etter å ha lagt bak oss en litt annerledes sommersesong. Dette året har vi virkelig merket her i OFA, og nye rekorder er slått.

16. september 2020

Etter rekordpåsken, da biler sto parkert nesten helt inn i skogsveien og køer av turfolk tok seg inn blant trærne, har aktiviteten i Marka dabbet litt av nå i sommer. Men liv har det vært, fornøyde fiskere har det blitt og OFA-folket har stått på for både ørreten og fiskeren. Her følger noen highlights fra sommersesongen som har vært!

Storfiskern premierte både dyktige og heldige fiskere hver sommermåned, og den største av de alle var det Roger Jakobsen som tok. En ørretrugge på 2,1kg tatt den 13/6 i Store Daltyven. Den største tatt på flue så langt var det Henrik Gaarden som stakk av med, en 1kg aure tatt aller siste dag av sommeren foran øynene på våre egne Jon og Henning fra lag 101!

Den vakre vinnerørreten til Henrik Gaarden

På tampen av august besøkte Jan-Erik Thrane og Johnny Håll m.fl. fra NIVA Store Åklungen, og satt prøvegarn i vannet med håp om å få både abbor og ørret. Svaret de var ute etter var mengden av miljøgifter i fisken. Dette har man god oversikt over i byelvene, men kunnskapsgrunnlaget for selve Oslomarka er tynt. Vi venter i spenning på resultatene, og det vil sikkert være av interesse for alle markafiskere. Vi kommer med info når prosjektet er ferdig!

Jan-Erik Thrane og Johnny Håll i det møysommelige arbeid som er å pelle fisk ut av garn.

De av dere som følger med både her og på facebook fikk sikkert med dere 9-dagersturen August, Per Håkon, Sunniva og Håvard tok inn til Spålen med kano i starten av sommerferien. Disse driftige ungdommene fikk oppleve både opp og nedturer på veien, og satt igjen med en skikkelig villmarksfortelling med tiur og masse ørretfangster! Vi håper historien har vært til inspirasjon for flere, for Spålensområdet burde alle besøke!

Ungdomsgjengen på vei opp Spålselva.

Lagleder Petter Olsen gjorde i stand fiskeplasser og teltplasser helt nord i Nordmarka, for de som ønsker å ta turen inn i området rundt Grimsvannet og Svartvann. Han gikk til verks med grensag og øks, og resultatet snakker for seg selv! Rydding av fiskeplassene er et evighetsarbeid, så vi håper folk får glede av resultatet. Vi takker Petter, og alle andre frivillige som jobber for markafiskeren, for innsatsen denne sommeren!

Petter Olsen i gang med grensaga.

Laksesesongen ble åpnet med lokkeflom og den første fangsten var en laks på 2kg! Dog dette er som kjent en treg lakseelv, og i første halvdel av juli ble det hovedsaklig rapportert om sjøørretfangster.

I skrivende stund ser det ut til at vannføringen i elva vil holdes lavt siste rest av sesongen, til skuffelse for både laksefiskerne og oss, men ikke la det farge sommeren som har vært. For årets fiske i Akerselva har slått rekorder. Med 80 laks og 39 sjøørret innmeldt i år slår 2020 siste toppår 2017 med god margin! Både gamle og unge fiskere har fått boltret seg ved elvas bredder, og det er flott å se.

Rekordlaksen så langt for i år, Roger Eggens rugge på 7,5kg, den 7/8.

I øvre del av Akerselva, ovenfor laksesonen og Hengelåsbrua, har det også vært liv. Daniel Sunzenauer tok en flott gjedde her den 17/7 på akkurat under 4kg, etter å ha skiftet over til gjeddeutstyr da gjedda tok ørreten han prøvde å få i land.

En strålende fornøyd elvefisker!

Ellers har folk vært flittige til å melde inn fangster via det nye fangstrapportskjemaet vårt, og lista på den nye fangstoversikten blir lengre og lengre! Ta gjerne en titt der for å se hva slags rugger folk har tatt i marka nå i sommer.

OFA passerte denne sommeren 10.000 solgte fiskekort, og salget går fortsatt bra for årsperioden. Spesielt høstkortet går unna som varmt hvetebrød, så vi øyner kanskje en høst like spesiell som våren! Det er i det minste håpet, for det virker som om flere og flere oppdager fisking og gleden det kan gi.

Takk for en god sommer, vi sees der ute i høstvinden!

Del denne saken