Opplev Krokskogens vakreste og mest spennende fiskeeventyr i juni/juli!

Det er allerede juni måned og marka nærmer seg den fineste tiden for oss fiskere. Vanntemperaturen er nærmest optimal og innsekts livet på vel 400m over havet er kanskje i sin viktigste fase for oss som er mest glad i imitasjonsfiske.

16. juni 2023

Langs mange vann og tjern blåses maur med vinden ut på vannet fra tuer på øyer og fastland og blir til lokkende proteinbomber for ørreten. I tillegg klekkes det fortsatt mygg, og døgnflue klekkinger kan være i en mellomperiode. Myrdøgnflua Vespertina har gitt seg for i år siden den viser seg kun de 3 første ukene etter at isen har gått, og lillebror og Marginata, er gjerne i sin siste livs fase i slutten av mai og begynnelsen av juni. Vespertina imiteres best på krok 12/14 og Marginata bør du ha i krok 16 og noen ganger helt ned i krok 18. Kroppsfargevalget kan gjerne være det samme på begge fluene. Fluene finnes som nymfe, klekker, dun og spent spinner.

Foto: Finn Eide

Nå i juni er vi helt i starten på klekkingen av den største døgnfluearten – Ephiemera Vulgata så høyt i skogen. Da snakker vi en stor imitasjon i enden av snøret! Vulgata klekker gjerne fra 1300 og utover ettermiddagen i juni/juli. Bruk gjerne krokstørrelse 9 eller 10 ved selvbinding eller ved kjøp av ferdig bundet variant. Glem heller ikke det siste stadiet for insektet – spent spinner. Da ligger det døde insekter på vannet og store ørreter og abbor rydder vannet rolig og systematisk utover kvelden.

Foto: Finn Eide

Vårfluer i ulike stadier bør også være en del av flueboksen. Mest aktuell i juli til september.
Gjerne stripende Goddard Caddies eller Streaking
Caddies i krokstørrelse 12 og 14..

Fluevalg
Vi har på bakgrunn av denne spennende delen av marka fisket sett nærmere på noen få av de tørre mønstrene dere MÅ ha i flueboksen, enten dere innehar en klasse 4, 5 eller 6er fluestang med flytesnøre, eller nærmer dere vannene med slukstang, dupp med litt tyngde og et par fluer på fortommen.

Gjenbruksimitasjonen – Foammaur

Foto: Stig Rune Olsen.

Foam mauren er en takknemlig og lett imitasjon å binde, og som overskriften sier – av materialer hvor kan du gjenbruke foam fra diverse transportemballasje o.l. bare konsistensen er bra og fargen helst mørk. Benytt en krok med forholdsvis åpent gap, da kroker man ørreten lettere da den ofte tar maur hurtig å kontant. Alt man trenger til imitasjonen er krok type med åpent gap til stokkmaur størrelse 8 – 10, den samme kroken i 14,16 og 18 til mindre imitasjoner. Litt foam, sort bindetråd og hacklefjær i passende størrelse og ønsket farge (jeg bruker kun brunt). en liten dråpe lyn lim. Ønsker man å binde flyvemaur, kan man binde inn noen Organza-fibre eller et par små hakcle fjær på hver side av fram-kroppen. Vipps, så har du et alternativt til i boksen din. Fiskes både dødt, men også som attraktor med bevegelse. Flue bundet og fotografert av Stig Rune Olsen

Ephemera Vulgata. Foto: Finn Eide

Vulgata Dun varierer både i farge og størrelse, og flua på bildet er bundet på krok TMC 112TR, størrelse 9, bindetråden er olivenbrun, medium. Hale bucktail og bakkropp som på bildet – Ultrachenille i størrelsen «micro» som tvinnes. Bakkroppen tusjes med mørk oliven eller brun tusj, slik at man får segmenteringer på kroppen. Kroppen: Fly-Rite nr 32, vinge av CDC, naturlig lys gråbrun, 2 eller 3 små fjær med tynn stamme. Hackle av hanenakke. Gjerne grizzly farget i en eller annen oliventone. Total kroppslengde uten haletrådene er ca. 20 mm og vingehøyden er 18 mm. Flua bør impregneres hjemme før bruk med Water Shed. Etter at flua er knytt på fortommen kan den impregneres ytterligere med Cdc olje eller TMC Dry Magic. Vulgata dun på bildet er bundet av Pål Hedenstad og materialene er levert av Nordisk Fiskeutstyr på Lysaker.

Tips for impregnering av fluer, også de med

cdc innhold:
– Hale, kropp og hackle bør impregneres med vanlig
gel-impregnering.
– Vingen kan impregneres med TMC Dry Magic
eller Cdc Olje. Små mengder!
– Benytt gjerne TMC Dry Shake for å revitalisere
flua.

Foto: Finn Eide

Hvordan komme seg til Krokskogen Nord
Det finnes to gode innfallsvinkler for å nærme seg
vannene i dette området.

1. Bil til parkering ved Damtjern ovenfor Steinsfjorden, og derfra enten til fots eller sykkel. Fine grusveier som flere steder underveis, grenser til fine fiskeplasser.
2. Transport til Sørkedalen skole og derfra sykkel via
Lysedammene og opp mot Søndre Heggelivann.
Flere interessante tjern nær veien.

Bilde: OFA kartbok

Anbefalte vann

Vesleflåtan/Storflåtan: Spennende vann med sik, abbor og ørret og fint Vulgata fiske. Spennende viker
og nes med brukbar baksleng for fluefiske. Vadbart
mange steder og interessant sted for bellybåt/kano
fiske. Også bra vårfluefiske utover sensommeren.

Loka/Rundtjern: Skogstjern med tilknytning til Vesleflåtan. Sik, abbor og ørret. Spennende myrtjern hvor ørreten lurer langs myr kantene. Legg en foammaur en halvmeter utenfor myr kanten, så litt tålmodighet, litt forsiktig striping…..
Abbortjern nord og sør for Storflåtan (nord vest utenfor kartet) Abbor og ørret.

Abbortjern nord og sør for Storflåtan(nord vest utenfor kartet) Abbor og ørret. Foto: Finn Eide.

Søndre Heggelivann; Et spennende vann, med spennende grunner og småøyer. Bra bestand av abbor og ørret, og et vann med vulgata i juni/juli og et godt vårfluefiske utover sommeren. Ideelt for bellybåt og kano.

Bilde fra Søndre Heggelivann som kan fiskes fra land, eller fra kano, bellybåt eller packraft. Foto: Finn Eide.

Vedlagte kartblad inneholder også en hel rekke interessante tjern og vann, for den som liker å vandre litt utenfor allfarvei.

Slik kjøper du fiskekort: www.inatur.no for årskort og
døgnkort og priser. Årskort og døgnkort med Vipps
nr. 88471, eller besøk nettbutikken på www.ofa.no

God fiskesommer!

Del denne saken