Effektivt blankisfiske

Vintersesongen har så langt vært laber, men det er vann i Marka klare for isfiskerne der ute. Stig Werners artikkel fra 2013 gir her blankisfisketips som kan gi deg et spennende fiske og muligheter for action.

3. januar 2020

Enkelte ganger virker det som om ørreten under isen har fått kjeften limt igjen. Slik som nå i helgen. Jeg hadde boret hull etter hull og nifisket i flere timer uten antydning til liv. Nå var jeg kommet fram til sørvestenden av vannet. Jeg gikk for å bore nok et hull da jeg noen meter bortenfor snublet over en potensiell bankboks inneholdende noen ørretindivider. Et lite område bestod av blankis og virket både skremmende og tiltrekkende på en gang.

Forsiktig listet jeg meg utpå og boret et hull i midten av området. Vann flommet opp av hullet fra den tyngende snøen rundt. En mormyshka ble sluppet ned der jeg spent fulgte med på indikatoren. Ingen ting skjedde, og jeg antok at dette vinterlige stuntet ikke hadde noe for seg.

Men så plutselig ble det liv i sena. Jeg mokket til og det var tyngde i andre enden. Snart kunne en trinn og fin halvkilos ørret løftes opp på isen. Og det viste seg bare å være begynnelsen, for nå virket det som om vannets ørreter hadde fått limet ut av kjeften og sett seg ut dette lille området som sitt oppholdssted.

I løpet av en times intensivt fiske hadde jeg flere napp og mye action der fasit ble fem ørreter som ble med hjem og et par som ble satt tilbake i hullet.

Neste dag var jeg tilbake, og jammen var det liv her ennå. Flotte ørreter, inklusive en real kubbe, havnet på isen og etter hvert på middagsbordet. Det ble et fiske som jeg har opplevd et par ganger tidligere på slike blankisflekker, og er derfor noe jeg også i fremtiden kommer til å strekke hals etter for å finne.

Flere andre jeg også har pratet med har opplevd tilsvarende, det at ørreten gjerne blir mer aktiv og bitevillig under blankisområder. Det er sjelden at blankis dekker et helt vann i lengre perioder i marka, i hvert fall på mindre vann og tjern, men det er forsøket verdt å lete opp blankisområder eller steder det nylig har vært blankis. Akkurat under et slikt sted vil det være økt lysmengde gjennom isen, og som en naturlig konsekvens vil lyset lokke til seg ørretmat i form av ulike organismer.

Særlig under vedvarende vind hender det snøen feies bort og det skapes naturlige flekker med blankis inne blant snødekt is, og siden slike blankisflekker gjerne forblir snøfrie en stund, vil ørret kunne oppholde seg her over et lengre tidsrom.

Er det ikke blankisområder å finne, er det mulig å tenke litt langsiktig å lage et par slike områder selv. Ved først å feie bort snø med beina på noen kvadratmeter kan man så bore hull og deretter dra boret opp og ned av hullet gjentatte ganger slik at vann flommer opp og renner ut over området som er renset for snø.

Vannet vil raskt tine det gjenværende snølaget, og det vil oppstå et område med blankis. Lar du dette arealet få hvile noen timer, eller kommer tilbake en annen dag, kan det ha innfunnet seg en eller flere ørreter, eller abbor og røye for den del, som er i spisemodus og ofte villig lar seg lokke med en mormyshka agnet med maggot eller fjærmygglarver.

Et annet tilsvarende tips på isen er om vannet er snødekt, kan det allikevel være at du kan skjelne smale og lange fordypninger i snøen som alle kommer fra et felles ”krater”. Her har det tidligere vært en råk eller ligget mye overvann. Om krateret har vært en tidligere råk, har omkringliggende område vært et yndet sted for ørreten. Åpent vann vil stadig føre insekter som lever i snø og is ut og ned i vannet, og i tillegg er det godt lys. Det samme kan skje ved gamle pilkehull.

Uansett må du være forsiktig og sjekke istykkelsen på slike steder, men det kan være vel verdt forsøket, og som sikrer dagens middag…

Fiskehilsen

Stig Werner (2013)

Del denne saken