August, Per Håkon, Sunniva og Håvard tok nettopp det lengre steget. Med kano på tralla, proviant, telt, presenning og en nøye planlagt rute la disse ungdommene i vei på en 10 dagers tur hvor de gikk Nordmarka på langs! Ruta deres fulgte den kjente kanoløypa fra Mylla i nord til Skar i sør.
Denne turen kan gjøres på omlag 4 dager, men gjengen la stress og hast igjen ved skogkanten. Målet var å ta seg tid til å utforske vann og mark, og å oppnå den dype og frie villmarksfølelsen hvor tiden står nesten stille. Til dette formålet ble en avstikker på noen dager lagt inn til Spålen fra Katnosa, et vakkert og stort vann dypt inne i Nordmarka.
Som proviant ble det havregryn til ti frokoster, samt potetmos og fiskesuppebase til middag. Dermed var de avhengige av å fange egen fisk, med rødvinspølsa liggende klar til å dekke proteinbehovet om fiskehellet uteble. Følgende ble også et bredt utvalg av fiskeutstyr tatt med for å sikre middagen, med fluestang, haspelstang, utstyr til markdrag og et heldekkende spekter av sluker og flueimitasjoner lurende i oppakninga.
Den 20. juni padlet de avgårde fra Mylla. Ølja serverte flere flotte abbor, og de ankom Skarvvatnet til vulgataklekkinger. Ørreten var bitevillige på fluene de serverte på vannspeilet, men ingen endte opp i kanoen. Værgudene viste seg å være i det trassige hjørnet, da regn og torden kom rullende inn på kvelden.
Væromslaget viste seg å henge virkelig i dagen etter, og turen videre mot Aklangen ble et mareritt. Det å trille kanoene mellom vannene var langt ifra det letteste i regnværet, og da de nådde Finntjernet bestemte to av gjengen seg til å fløte ned elva til Aklangen i den tyngste kanoen imens de andre trillet den lette via skogsveien.
Klokka var nå nær 8 på kvelden, de var trøtte og våte inn til skinnet. Og 200 meter lengre fram i Finntjernselva var det full stopp, og de kom ikke lengre med kanopadling. Dermed måtte de dra kanoen og oppakningen opp igjennom skogen, og trille den ned til Aklangen. Søkkvåte og utslitte nådde de leiren, og til middag ble det te og sjokolade, samt en velfortjent natt i tørre soveposer.
Dagen etter ble en nødvendig hviledag ved Aklangen, og heldigvis hadde himmelen regnet seg ferdig! Hviledagen ble en av de beste opplevelsene på turen, og imens klærne hang til tørk dro gjengen ut på dorging både i Aklangen og Katnosa. På kvelden tittet solen frem for første gang siden de forlot Mylla, og i solnedgangen glitret fiskehellet!
Noe som må ha vært en enorm fisk bet på kroken til August, sterk nok til å snu kanoen og gjøre et virkelig leven i vannspeilet. Dog den spennende kampen var det fisken som vant, men som plaster på såret ble det totalt 12 abbor og 4 ørret på gjengen, og dermed et skikkelig festmåltid til middag.
Etter denne velfortjente hviledagen tok gjengen fatt på turen inn til Spålen. Den vakre villmarken der inne var som tatt fra en av Lars Monsens turer ifølge August. Langs Spålselva vaket det i fleng, med dagens fangst på 6 ørret og 2 abbor. På dette punktet var det klart at saltet de hadde tatt med for konservering av fisk begynte å gå tomt, men heldigvis kom hyttefolket i området til unnsetning.
Ved Spålen tok gjengen en hviledag for utforskning av området. Her ble gjengen servert et tegn på hva slags storfisk som kan lure i visse Markavann da en ørret på 2-3 kilo klarerte nesten en halvmeter over vannspeilet! Denne ruggen lurer nok fortsatt utpå Spålen, men fiskehellet var fortsatt med dem og 12 ørret og 4 abbor i fine størrelser ble tatt den dagen.
Deretter dro de tilbake til Katnosa igjen, hvor de tilbrakte den vakre kvelden med noen abbor til kvelds. Videre gikk turen til Sandungene, men lengre enn Store Sandungen kom de ikke den dagen da kanotralla til Sunniva og Per streiket! Med eksplodert hjulslange og ødelagte kulelagre ble det slått leir her, og kvelden nøt de med te, sjokolade og Donaldblad.
Dagen etter kom redningsmannen til gjengen, for det viser seg at faren til Per og Sunniva må nok være noe av en handyman. Ved enden av Store Sandungen møtte han opp med ny hjulslange, og fikk fikset sykkelhjulet på tralla midlertidig. Dermed gikk turen videre mot Hakkloa og Bjørnsjøen.
Kikutstua ga gjengen en god rast, og en liten smakebit av sivilisasjonen! Snop ble fortært før de fortsatte videre mot Bjørnsjøen hvor de dorget og slo leir. 3 ørret var totalen etter dagens slutt, og gjengen spilte kort imens flygemaurene svermet.
Siste rest av ruta var nå kommet, som ledet dem fra Bjørnsjøen, gjennom Rottungen, Gåslungen og Øyungen ned til Skar. Her skotter det litt på loggen av turen, kanskje fordi de prøvde å unngå det meldte regnet som var på vei! De startet tidlig, men ble innhentet av været mot slutten av turen. Det ble heldigvis ingen reprise av uværet de hadde på starten av turen, for snart var de tross alt vel hjemme igjen etter en vellykket 9 dagers i Nordmarka!
«Turen har vært herlig! Vi har sett masse, vi har fått mange nye opplevelser. Både dårlige og gode opplevelser som hører med på en tur,» skriver August til oss i OFA.
«Turen har vært utrolig lærerik. Vi har testet å leve hovedsakelig på fisk, noe vi fikk til. Vi tror det er mange som undervurderer både fiske og friluftsopplevelsene man kan få så close på hovedstaden. Vi har fått sett rådyr, tiur, røy, fiskeørn, hørt elg og hatt et godt fiske og ikke minst kjent på følelsen av å være langt unna sivilisasjonen.»
At det er mange som undervurderer hva Marka har å by på lengre inn, selv blant de som aktivt bruker nærområdene i skogen, er nok ingen hemmelighet. Men sommeren er ikke over ennå, og Marka er der klar for alle som tør å ta steget videre til en skikkelig langtur i skogen. Vi håper turen til August, Sunniva, Per og Håvard kan stå til inspirasjon til flere, det gjør det iallefall for undertegnede!
–
August Jensen, 15 år: Jeg har vært på masse turer oppigjennom hele oppveksten, jeg har fisket både i ferskvann og saltvann stortsett over hele Norge og deler av Sverige. Jeg har fisket spesielt mye i nordmarka med min far helt siden jeg kunne stå på to bein. Utenom fiskingen så driver jeg aktivt med skiskyting på fritiden.
Håvard Klokkerud, 15 år: Glad i og være ute på tur og spesielt fiske. Driver med alpint på fritiden. Vært ute i nordmarka helt siden jeg var bitteliten.
Per Håkon Spenningsby, 16 år: Jeg har vært endel i Femundsmarka og har fisket masse i nordmarka sammen med August helt siden vi var små og vært mye i Romeriksåsen. Nybegynner i fluefiske så håper på gode opplevelser på denne turen. (For folk som har lyst til å begynne med fluefiske anbefaler jeg å dra på kurs hos din lokale jeger og fiskeforening.)
Sunniva Spenningsby, 16 år: Jeg driver aktivt med basketball på fritiden itillegg til fiske, jeg er veldig glad i å dra på turer og friluftsliv generelt. Familien min og August sin har dratt på mange fisketurer og turer sammen fra vi var små noe som gjorde veldig gøy å lære å fiske.