Publisert den 11. september 2014

Laks til Lysakerelva!

Fredag den 5.9.14 satte vi fisk i Lysakerelva. Det var "stor" 1-somrig i størrelse rundt 7-8 cm. Tellingen kom litt ut av kontroll, men det var vel en plass rundt 8.000 stk. De ble veterinærgodkjent sist uke uten noen anmerkninger. Settefisk i denne størrelsen har mye høyere overlevelse enn ufôret yngel, siden de er mer mobile og robuste. Vi supplerte også med en god del ørret ekstra. Det var perfekt vanntemperatur i elva for utsetting.

Såpass sen 1-somrig settefisk er hjulpet godt over den første og mest kritiske kneika, så denne årsklassen vil nok merkes som en skikkelig topp i fangstene når de kommer tilbake for å gyte. De forventes å stå på elva ut hele neste år og så slippe seg ut våren 2016. Deretter tar det ca. 2 år før hovedinnsiget kommer tilbake, dvs høsten 2018. Nå er det veldig viktig at man overholder minstemålet, og alltid husker å fukte hendene godt i vannet før avkrokning om man skulle få småfisk på kroken.

Det er Sollerudstranda Skole som forvalter fiskeretten i den lakseførende delen av elva, og de selger et eget fiskekort. Men siden OFA-anlegget ligger rett oppstrøms i det samme vassdraget, så bidrar vi gjerne med å produsere litt fisk. Det koster oss ikke så mye, og det er litt ekstra moro å produsere så fin laks. Ved å løse OFAs fiskekort er du derfor også med på å støtte fiskeutsetting i Lysakerelva. Hovedårsaken til at vi driver med kultivering er å gjøre fisket i hele nærområdet best mulig. Vi har tillatelse til å produsere 20.000 stk. 1-somrig laks dit, men midt i skoleferien til Sollerud ble det for trangt i karene til at vi tok sjansen på å beholde alle helt frem til elevene var tilbake. Halvparten ble derfor satt i Akerselva i sommer. Der begynner det også å bli bra med ny ungfisk nå.

Lærer, elever og 2 av de mest ivrige fiskerne møtte opp på OFA på fredag og fylte opp bilene med poser for fredagens første runde ned til Lysaker.

Laks skal spres ganske mye for å gi best suksess. De settes gjerne midt ute i elva og på strykene (ørret liker seg bedre langs land og i roligere strøm). Dette tok sin tid, så neste dose med laks ble besluttet å hente med tanken. Denne elva er som kjent ikke veldig tilgjengelig med bil og tilhenger, så fisken måtte håves og lastes over i bøtter på fortauet langs hovedveien og så bæres ned. Det var mange bilister som lurte veldig på hva som skjedde. Vi holdt på til kl. 18 og fikk spredt det skikkelig. Rimelig kaotisk på veiene i fredagsrushet, så det ble en del kreativ parkering oppover med tilhengertanken. Det gikk veldig bra med fisken. Mannskapene ble mer utslitt.

Ung laks skilles ganske enkelt fra ung ørret ved at de har mye større brystfinner. Laksen er tilpasset å stå på sterkere strøm enn ørreten. Laks har heller ikke den røde flekken ytterst på fettfinna som små ørret oftest har. I tillegg har ung laks kraftigere parrmerker på sidene (ser ut som mørke fingeravtrykk)

Kommentarer (0)Antall visninger (4900)

Forfatter: Dag Øivind Ingierd

Kategorier: Forside - Rubrikker, Artikler

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.