Publisert den 7. november 2013

Røyefiske med langstang

Når

Månedskifte oktober/november begynner røya å bevege seg for alvor. Selveste gytingen skjer først i  månedskifte november/desember, men med langstang eller kasteslukstang er muligheten tilstede til å få røya på kroken. Her spiller været ikke så stor rolle, men tiden på året.

 

Hvor

Røyevarpene ligger ganske nære land på mange av de gode røyevannene slik at man når dem med langstang.

På de vannene som har varpene ett stykke fra land fungerer kastesluk med haspelstang utmerket.

Disse varpene er merket i Ofa's kartbøker. Innos og utos skal man heller ikke glemme etter fredningen. Alle vann med røye i kan man få denne vakre fisken, men de vannene  med størst og finest røye er de litt vanskeligere og overliste - de som er litt drevne fikser dette greit.

 

Er man nybegynner ville jeg prøvd de litt større vannene med litt mindre størrelse på røya. Dette er en fin og lærerik måte å bli god på. Har selv fått mye fin røye på blindfiske med kastestang. Da spesielt Blankrøye fordi den ikke gyter men er på søk etter mat eller rester av rogn,

 

Hva

Langstang (eller teleskop som noen kaller det) på 5 – 7 meter med en påmontert snelle når man greit ut til varpene med.

Til langstanga er det røyeblink som gjelder. Her er det mange typer og varianter på markedet.

Finn en du liker og har tro på. Fortommen under bør byttes ut da den som sitter ferdigmontert er for tykk. Kroken bør man også bytte til en av bedre kvalitet. Str. 4-6 er fint. Anbefalt line er 0.25-0.35 mm. Dette fordi det er lett og sette seg fast på varpene da det som regel er en del stein osv. Fortommen bør være ca 10- 20 cm. Som agn er veamark eller trebukklarver å foretrekke, men maggot fungerer også bra.

 

Hvordan

Med bruk av langstang er det røyeblinken som gjelder. Denne senkes ned til bunnen og kan fiskes oppover i vannlagene. Små ristinger med hevninger og skjelvinger funker bra.

Fisk i bue slik att man avfisker ett større område. Kjenner du napp eller får røye, så merk deg hvor det var. Røya har med sikkerhet en plass eller gytegrop her.

 

Med bruk av kastestang er avlange eller tradisjonelle skjesluker som  gjelder. Fjern treblekroken og erstatt den med en fortom med krok og line på ca 20-25 cm. Den kan da agnes på samme måte som røyeblinken.  Bruk gjerne litt farger, men kobber og rødt slår aldri feil. Kast ut og sveiv sakte inn med noen stopp på veien.

Røya liker start og stopp og følger like gjerne helt inn til land. Her er man ikke avhengig av å stå på røyevarpet - her kan man blindfiske eller kaste ut mot de varpene man ikke når fra land.

 

 

Skitt Fiske folkens!

 

Fiskehilsen fra Rune..

Kommentarer (0)Antall visninger (9044)

Forfatter: Rune M. Hansen

Kategorier: Mark & Slukfiske, Artikler, Slukfiske, Fisketips

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.