Publisert den 24. mai 2013

Arbeidsuke!

Vi pleier å takke ja når lokalskolene har Arbeidsuke eller OD-dag. Denne uka har vi fått hjelp av Herman fra 9.klasse på Hovseter Ungdomsskole. Nå på våren har vi som regel behov for litt ekstra hjelp med fiskeutsett, og på høsten er det fint med hjelp til stamfiske. Men ellers i året er det mer kjedelige oppgaver og lite å tilby.

Pakking av siste dose med 3-årig settefisk til Nøklevann. Nøklevann har fått 300 store i år.

Uka startet med å fylle opp fisketanken på tilhengeren med aller siste rest av de største 3-årige ørretene som skulle ut på vårutsettet. 150 stk. ble først kjørt til Nøklevann. Siste tur gikk med snaue 150 stk. til Svartoren m/nærområder. De største inne-karene ble deretter vasket og høytrykksspylt, før de ble fyllt opp med ny fisk som skal bli til neste års store 3-årige.

Noen av lagene har allerede utført både prøvefiske og uttynninngsfiske med mendger av finmaskede garn. Disse er levert tilbake på anlegget for desinfisering, rensking og tørking. Ikke akkurat den morsomste jobben. Men både grei å få hjelp til, samt til å fylle tiden mellom andre oppgaver.

"Smaken av Marka - prosjektet" som skal foregå i Spikersuppa 8.juni trenger nok av smaksprøvefisk som skal fanges og røkes. Onsdagen gikk med til å trekke og rense garn som ble satt i Hakkloa med OFA-båten på tirsdag kveld. Ørret, sik og abbor fra Marka skal serveres under Prosjektet. En altfor stor ørret festet seg forøvrig i garnet der oppe forrige uke. Den satt bare i kjeven og var like fin, så den ble sluppet ut igjen.

Den daglige kontorjobbingen har vært å pakke og sende ut bestilte ordre av fiskekort og fiskekartbøker fra nettbutikken. 

Aldersbestemmelse på innsendte fiskeskjell fra diverse prøvefiske og storfiskere:

om vinteren vokser fisken saktere og da dannes det tettere ribber på de voksende skjellene, disse kalles vintersoner som kan telles som år

Hver dag og kveld frem til midten av juni kommer det stadig ulike lagsmedlemmer innom anlegget og henter fiskeposene til sitt lagsområde etter avtalt tid. Det er nok av poser som skal bæres ut til hundrevis av vann. Det går 30 stk. 2-åringer og 100 stk. 1-åringer i hver pose. Posene fylles med 1/3 vann og 2/3 ren Oksygen før de surres og teipes tette, og til slutt merkes med tusj på hvilket vann de skal til. Da holder de fint i 2-3 timer med dagens vanntemp.,så lenge de er i bevegelse og ikke ligger i sola. Men det blir alltid et stress å få det pakket fort ferdig og sendt ut likevel.

fiskeposepakking til et av lagene i Losbymarka

Litt fluefisking ble det også tid til..

Etterhvert som kar etter kar blir tomme for fisk, må de vaskes og ny fisk roteres til rene kar. Det er viktig å telle nøyaktig, så det blir helt riktig antall i karene ihht. fôringsmengden.

utekarfisk telles nøye

det var ikke bare ørret i utekaret. Disse store vannkalvene flyr gjerne rundt på natta og havner ofte i karene. De ble sluppet tilbake i elva der de hører hjemme

utsetting av 1-åringer

Herman har gjort en strålende jobb og utført alle arbeidsoppgavene med stor iver og positivitet. Takk for hjelpen!

å slik går no dagan..
 

Kommentarer (1)Antall visninger (6616)

Forfatter: Dag Øivind Ingierd

Kategorier: Forside - Rubrikker

Nøkkelord:

1 kommentarer på artikkelen "Arbeidsuke!"

0
0

Herman Tveten

27.05.2014 13:44

Hahaha :) Morsomt å se tilbake på ett år i etterkant!

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.