Publisert den 2. oktober 2012

Høstlig mikrofiske

Høsten hittil i år har ikke vært helt som den pleier å være. At det blåser en del er for så vidt ikke noe nytt, heller ikke at bilrutene allerede har vært isdekt flere morgener. Men at ørreten omtrent ikke vaker, er mer vrien å kroke og virker å være mindre aktiv på dagtid er mot normalt. 
Det har vært dager med forholdsvis mye sol den siste måneden, og slikt klart vær gir kalde netter med rimfrost og myrer som Wasa knekkebrød om morgenen. Når sola etter hvert får tak pleier det som regel å bli litt insektliv, og dermed også bra vakaktivitet med påfølgende godt fiske. Det har det for egen del vært fint lite av så langt denne høsten. Det har gitt en fangstjournal der det er langt mellom hver godkjent ørret. Redningen har vært å harve i mørket, men det er jo også artig å få en brukbar ørret eller to når det er mulig å se hva man holder på med.

I frustrasjon har jeg eksperimentert med all verdens agn og redskap i forsøket på å overliste en ørret eller to som er større enn Salte sild. Og noen godkjente fisker har det blitt, men det har vært mer truing og beinhardt arbeid enn den kosen høstfisket normalt pleier å være.

For en som ikke bruker mye av fisketiden på fluefiske med ørsmå fjærmygg- eller tovingeimitasjoner, har det vært et hyppig skifte mellom ulike andre redskap. Om det ikke har gitt særlig utslag i antall fisk på land, har det likevel gitt nyttig erfaring. For noe som har funket og fisket tålelig bra er mikrowobblere. Joda, wobblere er ikke bare digert dorgeredskap, men finnes også i mikrostørrelser, som blant annet kan kastes fra land. En mikrowobbler er maks 5 til 6 cm lang, en lengde og størrelse ørret over et par hundre gram finner interessant. Dette er typisk yngel- og småfiskstørrelse, og vanlig mat for ørret fra små skogstjern til store innsjøer. Et slikt miniredskap kan dermed friste både insektspisere og mer utpreget fiskespisere.  
En mikrowobbler er svært lett og har i utgangspunktet kort kastelengde. Det ultralette utstyret er i så måte som skapt for slikt fiske. Stanga bør ha en aksjon som gir litt snert i kastet, beregnet for kastervekter fra 2-10 gram. Snella bør være liten med forholdsvis grunn spole i klasse ca.1000. Tynn sene gir mindre friksjon og dermed lenger kast. Multisene er sterkt og diameteren kan slankes, og med sene på 0,10-012mm flyr sene av spolen uten særlig kraftforbruk. I tillegg gir den bedre kontakt med wobblerens gange i vannet, og dermed raskere føling om det er fisk bortpå. 
Så er det også slik at mange fortsatt tror at det å kaste midt utpå er nødvendig for å få fisk. Men i stedet for å kaste langt og på måfå, er det langt mer effektivt å kaste kort og målrettet. Det er også langs land småfisk generelt oppholder seg, og er dermed et hyppig benyttet jaktområde for ørret på jakt etter mat. Det er derfor lurt å kaste langsmed vannkanten. Er det ikke napp å få nær land, bør man fortsette å kaste til sidene, men nå ved å vinkle kastet noen meter lenger ut, helst i marbakken, altså i overgangen mellom grunt og dypt vann, for å forsøke å treffe på patruljerende fisk. Det er gjerne langs marbakken disse svømmer, på jakt etter et enkelt bytte eller for raske angrep inn på grunt vann. En liten fiskeimitasjon som har forvirret seg ut på dypere vann vil vanligvis tirre jaktinstinktet og kan gi et brutalt hogg.

En annen metode er et mer utpreget targetfiske hvor man ser seg ut en vakende fisk og kaster på vaket. En mikrowobbler har i utgangspunktet ikke mye til felles med et insekt, men at en liten yngelfisk plutselig har forvillet seg ut på dypt vann der den normalt ikke hører hjemme, vil raskt kunne henlede oppmerksomheten bort fra små insekter og tas for et enkelt og energirikt måltid.

Det finnes flere mikrovarianter lik ekte byttefisk å få kjøpt, som ørekyte, abbor og småørret. Disse bør få svømmetid. Oppsøk viker og knekker i vannet der ørreten gjerne tar tilhold, og du kan fremdeles ha et høstlig mikrofiske med potensial for stor fisk…

Fiskehilsen
Stig Werner

Kommentarer (0)Antall visninger (6426)

Forfatter: Stig Werner

Kategorier: Forside - Banner, Artikler

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv