Publisert den 26. april 2015

OFA-info nr 5, 2015

Endelig isfrie fiskevann!

Trollvann FOD, Østmarka, foto: Bjørn Johnsen

 

Isen har gått på vannene i Østmarka, og det meldes allerede om fine ørretfangster. Følg med i vårtråden for Østmarka her:

http://www.ofa.no/Forum/tabid/133/aft/21952/afpg/3/Default.aspx#161558

Siden sist har været i Sørkedalen vært litt vekslende. I dag (29.4.) så det slik ut på anlegget.

Mandag 14.4. så det slik ut!

Det tok en uke før all nysnøen smeltet. Da ble det sydentemperaturer på opptil 24 grader i Oslo. Det var aldri noen mellomting. Plutselig var isen borte fra hele Bogstadvannet. Nå har det blitt litt kjøligere igjen.

I Østmarka gikk isen en snau uke senere enn i 2013 og 2014. De siste Østmarksvannene ble isfrie helga 25.-26.4. Etter isgang tar det som regel en ukes tid før fisken blir skikkelig bitevillig. I Nordmarka ligger det an til ca. to uker senere isgang enn «vanlig». Her er årets siste pilkerapport fra nordøst: http://www.ofa.no/Forum/tabid/133/aft/21962/Default.aspx#161559

Nå er det slutt på pilkingen for denne gang. Vårfiskesesongen har startet for alvor i Østmarka, og det er bare å komme seg ut med stang i en rekke bynære vann. Er du usikker på hvor du bør dra, så anbefales Fiskekartboka i nettbutikken. Sjekk først ut områdene i Losbymarka og Østmarka sør (kartblad 16-19). Om noen vann skal trekkes frem, så er Langvann ved Østmarkskapellet fint. Fra Sandbakken er Eriksvann og Store Skjelbreia brukbare, selv om det er en del smått. Rundt Bysætermåsan er det mange gode vann slik som Steinsjøen, Kløftetjern, Tonevannet, Stuttjern og Forfoten. Går man fra Vangen, så er det en fin tur inn til Luttjern. I Losbymarka er f.eks. Skålsjøen og Endtjern gode fiskevann. Drar man på lengre turer er Tappenbergvann og tjerna videre sørover et bra valg. I Østmarka og Losbymarka er det over 100 fine ørretvann å velge mellom! Noen av de avsidesliggende småputtene kan også overraske. Lutvann har fått ganske mye settefisk de siste årene og huser mer ørret enn på lenge. Matkvaliteten på ørret i Lutvann er av Markas aller fineste.

Snart blir det også fine forhold i Lillomarka. Vannene er isfrie, men det er fortsatt litt kjølig og tregt. Der anbefales Aurevann og Aurevannsputtene.

Oppover i de bynære delene av Nordmarka, meldes det om store åpne os. Langvann opp fra Hakadal er vel snart isfritt, men fiskemessig er det fortsatt tregt og kaldt. Følg med på forumet.

Husk fiskekortet. Aalle under 18 år fisker gratis.

Noen tips til det første vårfisket i åpent vann:

Mark og sluk/spinner anbefales alltid når det er kaldt. Bruk tynn sene (0,20-23mm) og så lett utstyr og små sluker/spinnere som mulig (gjerne 4 til 7 gram). Det er nesten alltid best bitt på sluk/spinner hvis det blåser litt. Til markfiske i brådype myr- og skogstjern holder det ofte med kun marken som kastevekt (evt. med noen få splitthaggel). Vipp markklysa etter vak, eller utenfor spennende flytetorver og beverfelte trær etc. og la den synke, mens du holder et øye med sena. Husk håv. Fluefisket blir bedre og bedre når temperaturen stiger litt. Fuktig snøsmelteluft gir mulighet for tidlig fjærmyggklekking og årets første vak. Deretter tørker gjerne marka raskt opp av sola, og man sier at fjærmyggen "brenner opp». Så skjøre insekter trenger fuktig luft for ikke å tørke ut. Perioder med duskregn kombinert med mildt og vindstille vær, gir de aller beste forholdene etter vakende fisk tidlig på sesongen. Da popper det opp av klekkende fjærmygg i alle åpne vann. Myggen som klekker om våren er gjerne litt større enn den som klekker om høsten. En fortomslengde på 1,5X stangas lengde med en spiss på 0,14mm og en gråsvart palmermygg i str. 18 fungerer som regel ypperlig. En god myggtaktikk er å finne en lovende plass, gjerne en odde med litt dypere vann i nærheten (og med litt bakslengsmulighet) og deretter smøre seg med tålmodighet. Vind er ikke bra. Ikke stress for mye rundt etter spredte myggvak på den andre siden av vannet, for da vet du hvor det garantert vaker neste gang.

Lengre perioder med knusktørt vær og knallsol gir mulighet for maursverming. Når skogsmauren svermer skikkelig, er det flygemaur nesten overalt. Nå i starten er det i beste fall bare små fortropper med flygemaur. De virkelig store maursvermingene kommer som regel litt ut i mai, gjerne rundt Nasjonaldagen hvis det blir sol. En perfekt unnskyldning. Markaørret elsker maur. Dette er den sikreste allround-tørrflua i hele sesongen.

Den siste flua som man bør ha i boksen tidlig på våren er en imitasjon av nyklekket (dun) stor myrdøgnflue (L. marginata). Myrdøgnfluene kan klekke i alle typer vær, men de liker seg aller best når det er mildt og i perioder med duskregn. Maur og døgnfluer presenteres fint med 0,16mm fortomspiss.

Fluefiske i Marka trenger ikke gjøres komplisert. Skogstjerna er brådype, og fisken er oftest nærme land. De fleste markaørret tas på svært korte kast. Flueboksen nå bør inneholde 3 typer fluer: En voksen fjærmygg (gråsvart palmermygg) i str. 18. En brunrød skogsmaurimitasjon med eller uten vinger i str. 16 (gjerne i celleplastmateriale). Og en brun myrdøgnflue (dun) i str. 14.

Utover sesongen trengs også en litt mindre variant av myrdøgnflua (dun) i str. 16, og da ofte helst i en klekkervariant. Husk å ha med noen reservefluer og flyte-/tørkemiddel. Dersom det ikke vaker, så kan man fiske med våtflue. Da fungerer som regel noen fortyngede brune nymfer rundt str. 10-14. Før årets første tur er det også lurt å strekke og smøre fluesnøret skikkelig.

Skal du fylle opp boksen med noen nye markafluer og gode fluefiskeråd, anbefales det å stikke innom Nordisk eller Midtgård fluefiske.

Skal man ha fisk, anbefales mark. Se markfiskeartiklene til Stig Werner under "Fiske i Marka" fanen.

Husk å lese fiskereglene bak på fiskekortet. Det er noen få tjern som kun er åpnet for fluefiske og hvor minstemålet er speilvendt til et maksmål.

Tilstand anlegget

ørret

laks

Noen forskere var på i går og ville kjøpe en del av den fine 1-årige laksen til et eksperiment. Det var ikke aktuelt å gå med på..

Nå varierer elveinntaksvannet fra 3 til 6 grader gjennom døgnet. I så lave vanntemperaturer er dødeligheten fortsatt minimal og tilstanden er god. Vi har justert opp fôringen med 30% siden i vinter. Nå fôres det mest konsentrert utover kvelden når vannet er som «varmest».

Trommelfilteret har grodd nesten helt igjen og har liten effekt. Filterdukene må høytrykkspyles hver dag. Det skulle vært syrevasket, men det er umulig med sårbar yngel på klekkeriet. Blir det møkkete flomvann i elva nå, så har vi ingen rensekapasitet å gå på. Smeltevannet som kommer ut av Marka er temmelig klart. Det er derimot regn med påfølgende avrenning fra jordene oppover i dalen som er kritisk og som vi ikke trenger nå. Da blir det ekstremt møkkete flomvann inne, uansett hvor hardt vi jobber med å høytrykkspyle. Nå er det heldigvis like før all fisken i hallen skal ut, så vi krysser fingrene for at været holder seg mest mulig samarbeidsvillig de siste månedene. Deretter skal det endelig installeres et skikkelig vannrenseanlegg som gir trygge forhold uansett vær.

Lyset i anleggshallen måtte repareres. Det må ha vært dårlig kontakt et sted, for noen ganger kuttet det bare ut i en times tid, før det igjen fungerte helt fint i flere dager. Det er kanskje ikke så rart at det blir strømproblemer etter flere titalls år i den luftfuktigheten. En morgen ble det mørkt for godt. Etter å ha skiftet ut lysbryteren på veggen, og testet et par nye lysrør og tennere, ble det klart at det var behov for en proff elektrikertjeneste. Etter litt målinger skjønte heller ikke han helt hvor problemet var, men det må være et brudd eller en ukjent koblingsboks under de gamle takplatene et sted. Det er ikke mulig å begynne å rive ned taket så lenge det er fullt av fisk i alle karene under. Strømmen ble derfor koblet helt om med ny ledning som en midlertidig fiks, frem til hovedoppgraderingen til sommeren. Vi fikk også fiskerabatt på fakturaen.

Fiskeutsetting

Dette starter nå på søndag 3.5. med Losbymarka og Østmarka først. Lillomarka skal også få fisk fra neste uke. Kommer tilbake til dette senere.

Storfiskkonkurransen

De fleste vinnerne fra fjorårets fiskekonkurranse har vært her og hentet premie, samt fått omvisning på anlegget. Det er meldt inn en fin røye til årets konkurranse, tatt på vårisen i Nordvannet. Ny liste for 2015 konkurransen kommer snart.

Klekkeriet

Sjøørreten begynner snart å bli klar for startfôring. De har blitt vesentlig mørkere over ryggen og mer aktive i klekkekassene. Det er fortsatt litt plommesekk igjen på dem, og den varer kanskje en til to uker til. De kan ikke flyttes ut i hallen (rekke 1) før plommesekken er helt oppbrukt. Det blir mye sjøørret.

Laksen ligger fortsatt langt bak i utvikling med over halvparten av plommesekken igjen. Yngelutviklingen bråstoppet liksom helt opp her rundt påsketider. Tipper plommesekken på disse holder til langt ut i mai. Dette ser veldig bra ut. I juli blir det fin unglaks til Akerselva!

Vi håper at vanntemperaturen begynner å stige snart slik at sjøørreten kan startfôres. Dersom det forblir kjølig i inntaksvannet, så har vi heldigvis litt «varmt» grunnvann på 6-7 grader å spe på med. Grunnvannet har derimot en pH-verdi på hele 8,2 og inneholder en del metaller, så dette må først luftes godt og fortynnes med elvevann. Grunnvannslufteren ble renset i dag, så alt er gjort klart.

Nå er daglige rutiner på klekkeriet å lyse over klekkekassene både morgen og kveld for å plukke ut død yngel med pinsett. Dette en drøy pirkejobb med tusenvis av yngel virrende rundt i lyset. Det er helt avgjørende å holde det rent for å hindre unødig grobunn for sopp og bakterier. Hver av de 16 klekkerennene har en skumfilterpatron og en kurv med filtervatt som renser inntaksvannet. Disse må skylles grundig i varmt vann annenhver dag. Oksygeninnholdet i avløpsvannet måles en gang i døgnet. Det har vist seg at den nye luftpumpa var et veldig nyttig innkjøp. Takket være den er det rikelig med Oksygen igjen, til tross for litt vel høy yngeltetthet i noen av sjøørretkassene.

Vannprøver

Nå skal det samles inn vannprøver fra 50 kalkingsvann, så raskt som mulig etter at isen har gått. Vannprøvene fra Losbymarka og Lillomarka er allerede hentet, Prøvene fra Østmarka tas denne uka. Fordelen er at man kan fiske samtidig. Det er en slitsom jobb, men noen må gjøre den.

Minkfangst

Årets fangst er nå oppe i 8 stk. Den største på utrolige 1580g.

Veterinærbesøk

Vi har akkurat fornyet 5 års avtalen med fiskeveterinæren. Den siste veterinærkontrollen 10.4.15 viste at fisken fortsatt var frisk. Alle karene ble inspisert. Det ble tatt slim- og gjelleprøver fra de ulike karene. Prøvene ble undersøkt på laboratoriet i mikroskop. Anleggsloggen ble også gjennomgått siden sist besøk. Samtlige fiskekar ble klarert for utsetting.

Anlegget ble også godkjent, og det fikk ingen anmerkinger verken på driftsrutiner eller tilstand.

Fiskeveterinæren har lenge anbefalt å skaffe en ny vannkilde, særlig til den yngste og mest sårbare fisken. De skadelige flomperiodene med møkkete vann medfører for mange problemer med sopp og bakterier om sommeren. Det ble positivt mottatt at vi endelig skal bygge om til et nytt vannrensesystem.

 

 

Akerselva

Det har kommet noen henvendelser om hvor den nedre grensen for åpnet fiskesone går. Som forklart på kortene er det lov til å fiske fra Maridalsvannet og ned til Øvre Foss. Det er den fossen som ligger like ovenfor Kubabrua. Den kalles vel også for Seilduksfallene. Årsaken til at grensen går her, er at denne fossen er øvre gytevandringshinder for laks og sjøørret som kommer opp fra sjøen. Den nedre anadrome strekningen fra sjøen og opp til Øvre Foss er ikke åpnet for fiske enda.

At elva endelig kunne åpnes for fiske er en stor gladsak. Mediene skriver at «Alt er i orden igjen». Det stemmer ikke helt. Man merker fortsatt veldig godt at tilnærmet alt liv døde i 2011. Det er umulig å erstatte 9-10 år gamle kreps og stasjonære fisk på bare 4 år. Det mangler også tusenvis av sjøørret og en del laks som skulle vært på fjordbeite. Men etter alle de nye utsettingene, er det ganske mye ungfisk i elva. Det beste vernet i befolkede strøk er å gi tilgang til å benytte ressursen så raskt som mulig. Det øker det lokale engasjementet for å passe på elva, samt respekten for regelverket. Så lenge noe av den nye fisken har rukket å gyte minst en gang, så er det forsvarlig å åpne for fiske. Men det er ekstra viktig å overholde minstemålet på 25 cm. Husk at de fleste fiskene i elva er under 3 år gamle.

Kommentarer (0)Antall visninger (6828)

Forfatter: Dag Øivind Ingierd

Kategorier: Forside - Rubrikker, OFA-info

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv