Publisert den 3. desember 2012

Tid for isfiske

Vann og tjern i marka er islagt nesten halve året, og det er lenge. Det blir derfor lange dager å vente på at vanna igjen er isfrie. Men har du noensinne tenkt over hvor mye spenning og fisk du går glipp av ved kun å sitte hjemme å stirre på kalenderen? Så hvorfor ikke forsøke noen lørdager eller søndager på isen denne vinteren?

For under isen er det fremdeles liv, og det er fullt mulig å komme i kontakt med både ørret og røye, i tillegg til sik, abbor og gjedde. Og om du får tenning på å isfiske, vil du raskt se at det å telle uker og måneder blir byttet ut med å telle dager til neste tur på isen - og vips, så er våren her.  

Mange har hørt eller tror at isfiske bare er et kaldt mas og slit uten mulighet for å få fisk. Det er tull! Isfiske kan gi gode fangster, så lenge man vet hva man holder på med. Her har du en god liste med gode grunner som forhåpentligvis kan få deg på andre tanker:

1. På isen kan du fiske på steder du bare kan drømme om på sommeren, og vet du om utilgjengelige steder der stor ørret og røye, eller andre arter, holder til, så har du muligheten nå.

2. Ved å bore rundt blir du kjent i et vann, og vil kunne finne nye standplasser der flott ørret kan ha tilhold, og som du ikke visste om fra sommerens fiske.

3. Røyefiske på røyevarp. Et av vinterens, og for mange årets, høydepunkt er å fiske etter røye på røyevarpene. Her er det mulig å dra både stor fisk og mye fisk ettersom vannets røyer trekker inn på begrensete arealer for å gyte.

4. På røyevarpene er det slettes ikke bare røye, men også ørret, sik og abbor tar turen innom for å meske seg med røyerogn, eller for å jakte på mindre byttefisk. Det skjer ikke ofte ellers i året, og bør utnyttes.

5. Kikkfiske. På isen kan du ligge og kikke ned i hullet og fysisk se fisk som svømmer rett under deg. Det slår det meste annet som vises på tv-skjermen hjemme.

6. Isfiske gjør at du blir godt kjent med både bunnforhold og dybdeforhold, som igjen kan utnyttes under sommerens fiske.

7. Om vinteren blir sjelden vanna besøkt av andre og du får gromplassene for deg selv.

8. Dagene er korte, så lørdagskvelden kan du ha hjemme med familie eller venner.

9. Isfiske er god fysisk trening, og ikke minst pleies det mentale. Kroppen holdes i form og hodet renses.

10. Du holder fiskefølelsen og refleksene ved like, og slipper en rusten og fomlete start på vårsesongen med dertil tapte fisk.

11. Du vil kunne få nye fiskemessige aha-opplevelser som ofte kan videreføres til annet fiske.

12. Og til slutt, den direkte og nervepirrende kontakten med fisken når den raser ut tynn sene ned mellom beina er det lite annet som slår.

 

Om isfiske fortsatt ikke høres forlokkende ut, vil det utover vinteren komme noen isfisketips og egne erfaringer som forhåpentligvis kan bidra til økte fangster. Selv har jeg etter mange år på isen fått så stor tiltro til det å isfiske at jeg nesten kan garantere at det utover vinteren havner kanskje både to og tre kilosørreter på isen, i tillegg til flere fiskemiddager med røye.

Om det lykkes gjenstår å se, men i mellomtiden er oppfordringen gitt: Ut og fisk på isen!

 

Fiskehilsen

Stig Werner

Kommentarer (0)Antall visninger (12763)

Forfatter: Stig Werner

Kategorier: Isfiske, Forside - Rubrikker

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.