Publisert den 9. august 2016

Ukens turtips – Uke 32 – Opplev villskap og kraft med ’’kortgått’’ gjeddefiske.

Ukens turtips – Uke 32 – Opplev villskap og kraft med ’’kortgått’’ gjeddefiske.

 

Sommeren er på hell, og det samme er skoleferien, så jeg syntes det var på sin plass med et lite tips for en fiskeopplevelse både voksne og barn kan ha moro av. Om man følger Enebakkveien utover fra Klemetsrud, passerer man 5 flotte utfartsparkeringer, hver av dem med fine turmuligheter i hele Østmarka; Grønmo, Sandbakken, Krokhol, Bysetermåsan og Durud, og samtlige før Enebakkveien er framme i Ytre Enebakk. Om man velger den tredje av dem, Krokhol, parkerer man ved Krokhol Golfbane. Og gjennom denne golfbanen renner Krokholbekken, som har utspring i Tretjerna og Abbortjern. Underveis finner man 3 ’’Hull’’, der det ved 2 av dem (Hull 11 og 12) har dannet seg små utposninger i bekken. I disse to går det kun ørret, men svært små sådanne. Og de ligger på en nedlagt del av golfbanen, så her er man ikke til sjenanse for golfspillerne. Men på denne tiden av året, er begge svært tilgrodde, og lite koselige å fiske i. Men på våren er de to små fristelser, som man ofte er garantert å få fisk i. Men ikke regn med fisk over halvannen hekto!

 

Begge hullene ligger rett ved siden av hverandre, og hull 12 ser slik ut (Bildet er også tatt på våren);

 

Men på denne årstiden vil jeg foreslå Hull 6/15, som det det første vannet man kommer til når man går fra parkeringen, og som jeg fortsatt ikke har sett eller kjent tegn til ørret ennå. Men et vann hvor man kan komme i kontakt med fin abbor på i alle fall 2-3 hekto, men som også huser en god del gjedde, på opp mot to kilo, selv om snittet nok er på et lavere stadium (2-5 hekto). Ikke desto mindre slår disse smågjeddene kraftig fra seg, og er morsomme å få, ikke minst om man er barn, og bare ønsker å få napp. Dette er et vann som er tilrettelagt i forbindelse med golfbanen, og dermed gjort større enn de to andre vannene, men det er et vakkert lite vann, der det ligger midt ute på det grønne teppet, som en oase.

 

Men her er det to vesentlige ting man må være oppmerksomme på! For det første er dette en golfbane, og uansett hva man føler eller mener, så må man gi plass når golfspillere nærmer seg. Vannet ligger ved et innslag og et utslag, men golferne passerer gjerne i løpet av kun noen få minutter. Men her er vi nødt til å være oppmerksomme og ydmyke!

 

Den andre tingen, er at gjedda har lang kjeft og spisse tenner (selv de små), så man bør sette på gjeddefortom i metall foran sluken, så ikke snøret ryker (et alternativ er å benytte 2-3 virvler i stedet).

 

For det er sluk som er tingen, og en vinner her, som gjedda ofte hogger på, er en Lillauren ’’Chili Pepper’’, særlig den i gull og rødt. Jeg bruker 7 og 12 grams sluker, og fortrinnsvis 12-grammeren, som kaster lenger, og synes bedre.

 

Så da er det bare å dra til Krokhol, og ta noen kast. Men smågjeddene her kan med fordel beskattes – for Soldaltjern, som de kommer fra, er overbefolket av smågjedder, og å tynne ut bestanden, sånn at ørreten som gyter lenger oppe i vassdraget kan få et litt bedre liv, om de velger å ta seg ned denne veien når de blir større. Skitt fiske!

 

(’’,) Tor

Kommentarer (0)Antall visninger (5727)

Forfatter: Tor Ødemark

Kategorier: Forside - Rubrikker

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.