Publisert den 2. mai 2016

Tid for vårfiske

Isen er nå i ferd med å slippe taket i Oslomarka, og det er ikke få våryre fiskere som i den kommende perioden strømmer til skogs for å dra sesongens første ørret på stang. Likevel er ofte den første uka etter isgang seig, og det er ikke få som blanker og kommer småskuffet hjem.                       

Den første tiden etter isgang er ofte en utfordrende periode der ørreten i vannet ikke er særlig bitevillig. Det virker som om ørreten trenger litt tid til å venne seg til åpent vann og nye omgivelser. Generelt har også været om våren, som ellers i året, ganske avgjørende betydning for om man kan oppleve bra fiske i perioden etter isløsning. Som nå i helgen der det datt ned opp mot 30 cm våt nysnø i Nordmarka. Slikt kaldvær har innvirkning på fisket, og kommer gjerne nettopp når forholdene begynner å se lovende ut. Resultatet er at vanntemperaturen jevnt over blir kald igjen, oftest med dårlig fiske som resultat.

 

I motsatt fall kan vårlig regnvær ved høy lufttemperatur gi plutselig tilførsel av varmt vann i overflaten. Da kan det være lurt å oppsøke et gromvann, gjerne med noen grunne partier der vanntemperaturen raskere varmes opp.

 

Er det null aktivitet mens det er lyst, så har man likevel mulighet for fangst om man venter til solen er i fred med å gå ned bak åsen. For selv om en vårørret ikke er særlig bitevillig, så vil ikke det si at den ikke spiser i det hele tatt, eller ikke er mottagelig for noe av det en fisker presenterer. Utfordringen er at fisken ofte ikke er på spisehumør når de fleste er ute og fukter sena, nemlig mens det er lyst. I skumringen derimot trekker fisken inn mot land og jakter mat, og dette kan være fin fisk. Ikke sjelden dukker det opp noen vak også når vannflaten roer seg og de få insektene som finnes er mulig å få øye på. Kaster man da på vak er det god sjanse for stram sene og fisk på land.

 

 

Vakingen varer som regel en liten time før det er stopp på bittet, og man må vente et døgn før neste vindu åpnes.

Det er en herlig periode som nå venter oss med fiskefeber, for nå finnes rett medisin rett utenfor utgangsdøra. Så kjøp fiskekort og kom deg ut og fisk, for nå er sesongen i gang.

 

 

Fiskehilsen

Stig Werner


Kommentarer (0)Antall visninger (4795)

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv