Publisert den 24. april 2014

Tid for vårfiske

Den første tiden etter isgang er ofte en utfordrende periode der ørreten i vannet ikke er særlig bitevillig, og den ser ut til å trenge litt tid til å venne seg til åpent vann og nye omgivelser. Generelt har også været om våren, som ellers i året, ganske avgjørende betydning for om man kan oppleve bra fiske i perioden etter isløsning. Ikke sjelden kommer det snø og kaldvær nettopp når forholdene begynner å se lovende ut, og da blir vanntemperaturen jevnt over kald igjen, oftest med dårlig fiske som resultat. I motsatt fall kan vårlig regnvær ved høy lufttemperatur gi plutselig tilførsel av varmt vann i overflaten. Da kan det være lurt å oppsøke et gromvann, gjerne med noen grunne partier.

 

 

Det er fristende å prøve flua eller sluken etter måneder med is over vann og tjern. Likevel er det marken som ofte gir flest napp når vinteren slipper taket og vannene åpner seg. En enkel og effektiv metode er bunnmeite med et glidesøkke med stoppknute en halvmeter oppe på sena. Forsyn kroken med et par livlige meitemarker og presenter takkelet på bunnen.

 

 

Det kan være effektivt å trekke agnet regelmessig inn et par meter, og ikke sjelden er det fisk bortpå like etter at søkket har roet seg på bunnen. Metoden er særlig aktuell i skogs- og myrvann med ganske jevn bunn uten mye stein, som ellers vil kunne resultere i bunnapp.

Også en frittglidende dupp og et frittglidende søkke, som sammen med en markagnet krok kastes langt ut, kan fiske bra. La mark og søkke synke og sveiv sakte og variert inn.

 

 

Sluk og spinner er også aktuelle redskap. Vanntemperaturen er ofte lavere enn ørretens trivselstemperatur (under 8 grader) og bevegelser og reaksjoner er trege. Det fordrer at redskapen fiskes sakte. Om det i tillegg ikke er vak å se, bør du fiske dypere. For å ha tilstrekkelig lav innsveivingshastighet kreves en sluk eller spinner med lett og svevende gange for å unngå bunnapp. Sluken bør være forholdsvis flat og bred i formen, og fiskes sakte og rykkvis innover. Skjesluker med ”kalde” blå og grønne farger er gode alternativer.

 

 

 

En spinner bør ha forholdsvis rundt blad. Den går høyere i vannet ved lav hastighet. Fisker man i innos der bekken eller elva drar med jord eller leire som grumser til vannet, bør fluoriserende farger forsøkes. De synes bedre og har i tillegg en irriterende effekt.

 

 

Skift sluk og spinner, varier farger, avfisk vannlagene og husk små spinnstopp.

Også fluestanga kan benyttes. Insektlivet er i ferd med å våkne og en fristende flue kan være god vårmat. Vårfiske med fluestang er ofte nymfefiskets årstid, og en stor nymfe som trekkes rykkvis inn kan være spennende og effektiv. Den store ørretfangeren her er Montana nymfa. Med sin store størrelse og gulsvarte kropp har den utallige ørreter på samvittigheten.

 

 

Prøv også andre nymfeimitasjoner av øyestikkere som fiskes dypt og sakte. Størrelsen på nymfene er deres styrke, da en stor og lettfanget nymfe er energivinnende i forhold til mindre mettende munnfuller. Er det vak å se bør tørrfluene tas frem. Mygg og fjærmygg er eksempler på attraktive godbiter på vårparten. Ofte fordrer fluefiske på denne tiden en god dose tålmodighet.

Er det null aktivitet mens det er lyst, så har man likevel mulighet for fangst om man venter på kveldsmørket. For selv om en vårørret ikke er særlig bitevillig, så vil ikke det si at den ikke spiser i det hele tatt, eller ikke er mottagelig for noe av det en fisker presenterer. Utfordringen er at fisken ofte ikke er på spisehumør når de fleste er ute og fukter sena, nemlig mens det er lyst. I mørket derimot trekker fisken inn mot land og jakter mat, og ofte er dette fin fisk.

 

Dette er kjent og blir utnyttet til det fulle om høsten gjennom harvefiske, men det å harve, altså å stripe ei real marktugge eller ei diger flue i vannoverflaten i mørket, fungerer også utmerket i vårnatta og gir ofte resultater.

 

 

 

Kjøp fiskekort og kom deg ut og fisk, for nå er sesongen i gang.

 

Fiskehilsen

Stig Werner

Kommentarer (0)Antall visninger (9482)

Forfatter: Stig Werner

Kategorier: Forside - Banner, Artikler

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv