Publisert den 14. mars 2014

Floymerket sjøørret

Sjekk om sjøørreten din har en flytag ved roten av ryggfinnen! Da har den blitt merket under stamfiske og kultiveringen ønsker tilbakemelding om nummer, sted, dato og lengde.

Les mer info her:

https://www.baerum.kommune.no/Organisasjonen/Kommunaltekniske-tjenester/Natur--og-idrettsforvaltningen/Aktuelt/Floymerking-av-sjoorret/

Høsten 2013 ble mye av den oppvandrende sjøørreten i Sandvikselva merket med røde floytags i ryggfinnen. På merket står det et unikt nummer og kontaktinfo. Det har allerede kommet gjenfangster av disse fra både Tønsberg og Hvaler! De aller fleste av fjorårs stamfiskene er fortsatt slanke nå på våren. Utgytt sjøørret har veldig lav matverdi og bør slippes tilbake! Ta heller et nærbilde av tagen, og gjerne et av selve fisken også. Lengde er også interessant (mye viktigere enn vekt).

 

Om man er litt usikker om annen sjøørret man får har vært i elva og gytt sist høst eller ikke, så er det enkleste trikset å se etter voksne lakselus. Lakselusene faller av når fisken går opp i ferskvann. De nye frittsvømmende luselarvene som fester seg på fisken når den vender ut igjen, bruker lang tid på å vokse seg store i det vinterkalde sjøvannet. Husk å fukte hendene godt først. Om du finner store lakselus med lange "haletråder" nå tidlig på våren, så er det en fisk som ikke har vært i ferskvann og gytt sist høst. "Lusene" sitter gjerne bak gattfinnen eller bak ryggfinnen. Da kan man trygt regne med at den er fin å spise og som regel rød i kjøttet. Stamfisket i Sandvikselva de siste årene har vist at det er mye flott sjøørret i fjorden, og man kan trygt høste av bestanden med god samvittighet. Det settes ut mye yngel for å holde bestandene gode. Om du derimot ikke finner en eneste stor lus, og fisken også er litt i grenseland kondisjonsmessig, så slipp den heller ut igjen. Da har den mest sannsynlig gytt sist høst.

De utgytte hannene blir ikke like utmagret og kan være litt vriene å kjenne igjen, men de har ofte fortsatt hakekroken på underkjeven. De blir som regel heller ikke like fort sølvblanke igjen, slik som de utgytte hunnene. Men felles er altså at de ikke har fått voksne, store lus ennå.

Minstemålet på sjøørret i fjorden er 35cm. Sett fra kultiveringens side, så er dette merkelig lavt for det reelle vekstpotensialet i Indre Oslofjord. Her er en 35cm lang sjøørret neppe kjønnsmoden enda. Poenget med minstemål burde være at fisken skal rekke å gyte minst en gang før den høstes. Svært få stamfisk fra elvene i dette området er under 40cm.

Kommentarer (0)Antall visninger (6171)

Forfatter: Dag Øivind Ingierd

Kategorier: Forside - Rubrikker, Artikler

Nøkkelord:

 

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv